Klimatprat – ibland lätt, ibland svårt

Man pratar klimat på alla möjliga nivåer och sätt idag. Det tycker Du kanske är knepigt. Det är ju främst med dem du vill påverka Du kan vilja ha lite stöd. Här är ett par verktyg. Klicka på länken Klimatprat_lagupplost så hittar du en rad tips för vardagsprat med dem du har omkring dej.

Sen finns det mer tydliga klimatförnekare, men de är av olika slag. En del vill inte förändra sin livsstil. Många av dem tillhör den äldre generationen eller älskar kanske att köra skoter. Med dem går det att resonera om man tar det lugnt och inte hetsar upp sig. Kolla hjälpem ovan. Vissa människor hänvisar till ”experter”, som uttalat sig någonstans. Med dem är det svårare.

Klimatförnekare – betalda eller radikalhöger

På nätet kan Du möta personer (det är för det mesta män), som hänvisar till undersökningar Du aldrig hört talas om, men titlarna kan låta seriösa. Bekanta som inte vill att förnya sig hänvisar ibland till dem. Då är det bra att veta att dessa är av en särskild sort. De är mycket ofta klimatförnekare, som egentligen inte bryr sig om klimatet alls men gärna vill skada demokratin, för att de får betalt. – Jamen, tänker du kanske, det här låter ju inte klokt, de vill ju bara veta mer. – Kan det vara sant. – Ja dessvärre kan det det. Internationell fossilindustri lägger miljarder på att misstänkliggöra seriös klimatdebatt. Läs vad Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman skrev 16 februari 2020. Han jämför dem med andra förnekare. Han skriver om den radikala högern, som hyllar nationalismen, om hur de blir klimatförnekare.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.