Klimatkompensera flygresan så här

Jag har undersökt möjligheten att klimatkompensera. Vad som då slår en är hur svårt det är att hitta vägledning hos reseföretagen. Reseföretagen har i vissa fall uppgifter om det. Men det är nästan omöjligt att hitta dem på deras hemsidor. Jag var tvungen att ringa och be om hjälp för att hitta hur jag skulle kunna klimatkompensera. Vad jag då i en del fall kunde finna var räknesnurror som gav häpnadsväckande låga resultat för CO2 utsläpp. En sådan räknesnurra erbjuds av Green Seat som också ger info om vad pengarna går till. I första hand gäller det att skog planeras någonstans för att suga upp den koldioxid som flyget släpper ut.

Sedan jämförde jag Swedavias  och Transportstyrelsens uppgifter om samma resa (Swedavia sköter t.ex. Arlanda). Där var det enkelt att hitta fram till Räknesnurran.

Av Lasse Johansson

Så här kan man göra

Exemplet utgår från en resa till Madeira.

  • Sök Swedavia på nätet.
  • Välj: flygplats för avgång (t.ex. Stockholm Arlanda)
  • Välj: Inför resan
  • Välj: Klimatkompensation
  • Välj: Klimatkompensera din resa (under infotexten nertill).
  • Skriv in flygplats för resans start och destination mm.(ex. ARN för Arlanda och FNC för Funchal Madeira, 1 person t.o.r.)

Sidans räknesnurra räknar då ut att resan bidrar till utsläpp av 1,78 ton CO2 och påstår att du kompenserar resan genom att betala 645 kronor och 25 öre. Där finns också information om vilka projekt som pengarna går till (man kan inte välja). Åtgärderna administreras av ett FN-organ.

Som jämförelse: 1,78 ton CO2-utsläpp motsvarar i grova drag vad en bil som körs 1000 mil släpper ut om den drar 0,7 liter/mil.

På Transportstyrelsens hemsida kan man hitta en annan räknesnurra som ger ett något lägre tontal för samma resa (1,3 ton CO2).

Om man tycker att det handlar om för mycket pengar föreslår jag att man väljer ett något billigare hotellalternativ. Ett hundratal meter längre till stranden kompenserar i allmänhet utgiften för klimatkompensation.

Även om det säkert är bäst för klimatet att avstå från flygresor menar jag att alternativet att klimatkompensera  skulle göra skillnad om fler utnyttjade möjligheten. I Radioprogrammet Plånboken förekom i våras en uppgift om att endast 2% av resenärerna gör det.