Skapar Apple guldläge för elskrot?

Världens största mobiltelefontillverkare vill använda återvunna material, men vet inte hur det ska gå till. Det vet däremot svenska forskare som kommit fram till att det går att utvinna både guld, silver och sällsynta jordartsmetaller ur tidigare värdelöst avfall.
I april 2017 meddelade teknikföretaget Apple att de har som mål att sluta bryta metaller och mineraler till sina produkter och istället förlita sig på återvunnet material. Det gäller bland annat utvinningen av koppar, aluminium, wolfram och guld.
Det finns dock en liten hake – de vet inte hur det ska gå till. Och dagens Appleprodukter innehåller endast en liten del av detta återvunna material. Än så länge är det billigare för industrin att köpa ”färska metaller” än återvunna, men tydligen räknar Apple med att kunderna vill ha återvunnet. Är det början på ett nytänkande i branschen?

Okunskap bakom ädelmetallers bortfall
Forskning.se skriver om resultat av offentligt finansierad forskning.  Bo von Bahr är  projektledare vid forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden. Han skriver:

– I dag får man bara ut en liten del av de ädelmetaller som man vet finns i elektroniken, vilket främst beror på att nuvarande EU-regelverk fokuserar på kvantitet av basmetallerna järn, koppar och aluminium och inte på kvalitén. Det finns inga bestämmelser om och för ädelmetaller. Läs mer i RISE-artikeln.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.