Ål på julbordet?

Det här skrev Ingegerd Saarinen på Norrans insändarsida:

Såg i Norran den 11 dec att det för en del människor är ett måste med rökt ål på julbordet. Men ålen är starkt utrotningshotad! På mindre än 60 år har mer än 99 procent av antalet glasål vid Europas kuster försvunnit.  Nu måste vi avstå från ål om den  alls ska överleva.

Ålen har ett mycket säreget liv. Den fortplantar sig på flera tusen meters djup i Sargassohavet – 700 mil från Sverige. Ynglen (glasål) följer sedan med golfströmmen till Europa och Nordafrika. Den söker sig till älvar eller brackvatten. De ålar som klarar sig blir könsmogna efter ca 20 år och drar då mot Sargassohavet för att fortplanta sig. Men de flesta dör i vattenkraftsturbiner på väg nedför en älv eller dras upp av fiskare – i Sverige ges vissa dispenser för ålfiske.  28 miljöorganisationer i Europa krävde i somras säkrade vandringsvägar och stopp för allt ålfiske.

Du som vill ha  rökt fisk på julbordet kan istället duka fram rökt lax eller sik! Om du låter ålen överleva så kanske dina barnbarn kan få smaka den.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.