Sortera tusen juleljus

Om vi hanterar värmeljusen rätt kanske vi slipper öppna fler järngruvor!
Det lär användas 300 miljoner värmeljus årligen i landet – de kan ge massor av aluminium om vi hanterar dem rätt. Så här gör man: När ljuset brunnit ut ska koppen i aluminium och den lilla vekehållaren av stål separeras. Det är viktigt att de sorteras var för sig, men båda är metallförpackningar.I Skellefteå kan du lämna in dina tomma ljuskoppar vid receptionen på Brinken. Där hämtas de av Miljöhuset som hanterar dem rätt.

Källsorteringsspelet
På kommunens hemsida under: Bygga, bo, miljö/Källsorteringsguiden finns ett spel, Källsorteringsspelet, där man kan kolla sina kunskaper i sortering.

Klädbutiker
Klädkedjan H&M tar emot textilier (kläder, gardiner m m) i alla sina butiker, vid kassan. Kläder i bra skick går till behövande, annat mals till fibrer som återanvänds. KappAhl startar en klädinsamling i januari 2015. Användbara kläder går till behövande.

En trevlig hemsida om sopor är: www.sopor.nu
Massor av bra information om hur vi kan minska på avfall och återanvända
material. Några tips just nu:

  • Julklappar: Ge en upplevelse istället för en sak.
  • Plastsparande: Ta alltid med flergångskassar till butiken.
  • Mat: Be restaurangen att få ta hem mat när du inte orkat äta allt. Det är helt okej idag!
  • Strandskräp: Idrottens miljöorganisation Städa Sverige har i samarbete med Coca-Cola städat en del av våra stränder. Man fick in 80 ton avfall – skräp som alltså badare och djur nu slipper fastna i. Men varför kastas det så mycket?

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.