Humlan jobbar åt oss

Skogsjordhumla. Bild: Wikimedia Commons Rick Geling CC BY-SA 3.0

Skogsjordhumla. Bild: Wikimedia Commons Rick Geling CC BY-SA 3.0

– Vi borde göra mer för humlorna. Det sa en av landets kunnigaste vad gäller humlor, Björn Cederberg, när han berättade om sina skyddslingar i Karlskoga nyligen. Naturskyddsföreningen där har anlagt en äng för att gynna humlor och bin. Dit bjuds skolklasser och andra grupper in för att lära sig mer om dessa viktiga insekter.

Humlor är våra bästa pollinerare. De vill ha blommor, ängar, fruktträd och bärris som t ex blåbär och lingon för att må bra och jobba bra åt oss. Men vi människor bromsar dem allt mer. Storskaligt jordbruk och skogsbruk tar bort deras miljöer och använder ibland gifter som är skadliga. Husägare skaffar allt större gräsklippare och gräsmattor. Kommuner och kyrkogårdsförvaltare skapar stora arealer gräsmatta när de istället kunde göra om stora delar till blomsterängar. Det skulle spara på de skadliga fossilutsläppen och gynna humlor, bin och fjärilar och andra organismer. Vi kan även göra insatser för insekterna genom att odla sälg, och lämna löv- och rishögar, berättade han.

Björn Cederberg har nyligen kommit ut med en bok: ”Humlor i Sverige. 40 arter att älska och förundras över.” Den är trevlig, lättläst och dessutom mycket fint illustrerad av Bo Mossberg. Efter att ha läst den blir man humlevän och kan lätt stila med sina nyvunna humlekunskaper. Boken är utgiven på Bonnier fakta.

/Barbro Viklund

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.