Känslig värdefull skog räddad genom bra samarbete! Ytterligare en seger för naturen i Skellefteå.

Den 3/6 inventerade medlemmar från Skellefteå Naturskyddsförening, skogsnätverket Mycel, och Umeå Skogsgrupp en skog som Sveaskog anmält för avverkning. Skogen uppmärksammades då medlemmar i Svaipa sameby (som brukar markerna för renbete) kontaktat Umeå skogsgrupp. Den planerade avverkningen omfattade 21,5 hektar och inga skyddsvärda arter hade noterats på lokalen innan vår inventering. Efter vår inventering stod det klart att lokalen hyste spridda förekomster av minst 1 Starkt hotad (EN) art, 2 Sårbara (VU) arter, 10 Nära hotade (NT) arter, och två signalarter. Skogen har aldrig varit kalavverkad och beståndet är gammalt. Tallar som är 140 – 150 år förekommer allmänt, i stora delar av skogen finns även inslag av en äldre generation tallar som är 150 – 200 år gamla och en del som är 200 – 250 år. Bitvis förekommer även granar som är 150 – 200 år och en del är över 200 år gamla. Skogen är påfallande rik på hänglav, främst garnlav vilken är rödlistad som Nära hotad (NT). Denna förekommer rikligt i beståndet och växer på majoriteten av träden! Dessutom angränsar området till Sävarån, som är ett Natura 2000-område.
Direkt vid hemkomsten började det skrivas på en överklagan av Skogsstyrelsens nollbeslut i frågan. Den 13/6 skickades överklagan in och den 20/6 beslutade Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt att förbjuda avverkningen tills vidare.
Än är inte det hela klart, men onekligen är det värt att fira att 21,5 hektar skyddsvärd naturskog i Skellefteå kommun som mycket väl kunnat vara hygge idag ännu står.
Tack till alla som bidragit till att möjliggöra detta arbete.
Om du vill vara med och påverka framtiden för landets skogar: anslut dig till din lokala skogsgrupp och krets inom Naturskyddsföreningen! Du behövs nu mer än någonsin.
Skogsgruppen i Skellefteå på Facebook:
Skellefteå Naturskyddsförenings hemsida:
Naturskyddsföreningen Västerbottens hemsida:
Foto: Patrik Nygren
+2

<img class=”x16dsc37″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
<img class=”x16dsc37″ role=”presentation” src=”data:;base64, ” width=”18″ height=”18″ />
Alla reaktioner:

Kristin Allebrink, Robert Lindström och 20 andra

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.