Textil, värmeljus och klimat

Små insatser kan betyda mycket förr klimatet, t ex återanvändning av textil och hantering av ljus och värmeljus. Det finns bättre och sämre. Och visste du att vi nyttjar 225 ton aluminium/år via värmeljusen? Kläder återanvänds allt mer, men det finns lösningar även för trasiga kläder och annan textil.

Här är några tips inför säsongen då vi köper som mest av ljus och kläder. Allt vi kan återvinna bidrar till att minska klimatpåfrestningarna.

Kläder och textil

Kläder som går att återanvända kan du lämna som vanligt till secondhand men du kan lämna alla typer av kläder, hemtextilier och skor, även trasiga så länge de är torra och inte kraftigt nedsmutsade till olika butiker för återvinning. Hemtex, KappAhl och Lindex (den senare i Skellefteå endast på Solbacken p.g.a. utrymmesskäl). De tar emot en fylld försluten påse och du får en värdecheck på 50 kronor att använda vid köp över 300 kronor.

Information från KappAhls nätsida: De insamlade textilierna sänds till en sorteringsanläggning för textil utanför Berlin där de delas upp beroende på om de kan återanvändas, återvinnas eller energiåtervinnas. Det sker i samarbete med I:Collect. Mer än hälften av det som samlas in kan fortfarande användas. Det som inte kan återanvändas återvinns, textilierna mals ner och fibrerna kan bli ny textil eller andra material.Det som inte kan återanvändas eller återvinnas, ungefär tre procent, eldas upp för energiåtervinning.

Ljus och värmeljus

Uppgifterna nedan är hämtade från nätet: Bättre värld, ekopappan och Svanen.

Vi använder ca 18 000 ton ljus (siffran är från 2011) per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Resterande ca 15 00 ton är paraffinljus som består av fossil olja och avger koldioxidutsläpp som motsvarar utsläppen från 15 000 bilar med en förbrukning av 1 500 liter bensin per år.

Stearin tillverkas av animaliskt fett (djurfett från slakteriavfall) eller vegetbiliskt fett vilket vanligtvis innebär palmolja. Miljövänliga stearinljus av palmolja ska vara märkta RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) vilket innebär palmolja från certifierade odlingar som inte orsakar ekologiska och sociala problem.

Värmeljus av stearin från Liljeholmen finns bl.a. hos Clas Ohlsson och Ljusfabriken Lowima. Clas Ohlsson och Blomsterlandet säljer också miljövänliga värmeljus som består av en glaskopp som man ”laddar” med en refillpuck.

Använd helst stearinbaserade värmeljus!

I Sverige förbrukas varje år ca 300 miljoner värmeljus som består av 225 ton aluminium. Aluminium kräver mycket el i framställningen. Vid återvinnig används 5 procent av energibehovet jämfört med att använda nytt material. Det är viktigt att den lilla vekehållaren lossas och läggs separat i metallåtervinningen för att vekehållaren av stål är möjlig att separera från aliuminiumkoppen.

I Skellefteå kan du lämna in värmeljuskopparna nära receptionen på Brinken, i en behållare t h om ingången, så blir de sen rätt behandlade.

Sammanställningen gjord av Marianne Björk

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.