Minns Hiroshima efter 70 år!

Den 6 augusti 1945 släpptes världens första atombomb över Hiroshima. 140 000 människor dog inom några månader. Det är fyra år sen jordbävningen, tsunamin och haveriet i kärnkraftsverket i Fukushima och Japans samtliga 48 kärnkraftsreaktorer står stilla. De genererade en gång en tredjedel av landets elektricitet.

Kazuki Okada stoppade med sina protester planerna på ett kärnkraftsverk utanför Hiroshima för 11 år sen. Då var han 18 år (DN 2.8.2015). Nu stämmer det stora bolaget honom och ytterligare ett par enskilda invånare. Två busslaster aktivister åker med till rätten för att kolla att allt går rätt till. (Kunde detta hända här?)

En majoritet av allmänheten i Japan är enligt opinionsundersökningar mot kärnkraften. I Hiroshima är frågan extra laddad. Borgmästaren i staden ska på 70-årsdagen hålla tal om vikten av att berättelserna om atombomben förs vidare till kommande generationer. Han säger att han trodde förut att med hjälp av avancerad teknik skulle kärnkraften kunna användas trots faran. Efter Fukushima frågar han sig om det är möjligt.

Och Norran skriver den 2 augusti att nästan hälften av finländarna motsätter sig att Fennovoima bygger ett kärnkraftverk i Pyhäjoki 15 mil från Skellefteå.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.