Solel och energisparande engagerade

solcellshus-1600px

Solen som energikälla intresserar allt fler. Det blev också mycket frågor och diskussioner då Skelleftekretsen ordnat en träff om sol, energisparande och klimat den 16 april. Deltagarna fick höra om ett hus med  65 kvadratmeter solceller strax söder om Skellefteå, vad det gett i energi och ekonomi. Sommartid ger anläggningen mer el än vad som används i hushållet och överskottet säljs till Skellefteå kraft. Satsningen beräknas vara återbetald inom 13 år.

Mängden sol här i norr är tillräcklig, faktiskt bara något lägre än i södra Sverige och norra Tyskland. Våra ljusa sommarnätter ger ett bra bidrag, trots att solen då inte lyser direkt på solcellerna. Användningen av solel ökar nu kraftigt i hela världen. Sedan år 2000 har den ökat med 40 procent årligen.
Solfångare är ett annat sätt att nyttja solens energi. De består av paneler som läggs på tak och värmer vatten som kan användas direkt, eller för uppvärmning av huset. Solfångare kan även värma luft och minska fuktproblem t ex i fritidshus.

Det blev också diskussion om energisparande. Hus kan numera byggas mycket energisnålare än förr, och enskilda boende i hyreshus kan inspireras att spara el genom att den egna elåtgången mäts. Deltagarna tyckte att kommuner och industrier skulle satsa mer på energisparande. Som exempel nämndes att processindustrier släpper ut mängder av varmt vatten i havet. Om den värmen togs till vara för uppvärmning av lokaler skulle man både tjäna pengar och minska skadorna på djur och växter i havet.

Dela

Kommentera

One thought on “Solel och energisparande engagerade

  1. All energi är solenergi även vattenkraft, olja mm.
    Vansinigt att skicka spillvärme ut i havet som kan användas till fjärrvärme istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.