Välkommen på skogskurs januari och februari!

Skelleftekretsen av Naturskyddsföreningen kommer under jan. – feb. 2015 att tillsammans med Studiefrämjandet genomföra en skogskurs med start söndag den 18 januari kl. 18.00 – 21.00. Vi kommer att hålla till i studiefrämjandets lokaler på Magasinsgränd 3 i Skellefteå. Kursen omfattar 5 träffar, kursledare är Patrik Nygren.

Lär dig mer om naturskogens ekologi och hur man känner igen gammelskogar med höga naturvärden. Vi lär oss bla hur man bedömer åldern på träd med hjälp av deras utseende samt hur man känner igen hotade arter som signalerar höga naturvärden. Vi går också igenom hur man hjälpa till att rädda gammelskogar med höga naturvärden från avverkning samt exempel på skonsammare skogsbruk och naturhänsyn i samband med brukande av skogen.

Anmälan till kursen gör du till Anna-Lena på mail:  taxons@home.se
Namn, adress, telnr.och email-adress önskas då deltagande i kursen ska redovisas till studiefrämjandet. Kursen är kostnadsfri förutom något material som trycks upp till självkostnadspris. Deltagarantalet är begränsat till ca 10 deltagare. Först till kvarn gäller!

DU ÄR VARMT VÄLKOMMEN ATT DELTA VID SKOGSKURSEN!

Dela

Kommentera

3 thoughts on “Välkommen på skogskurs januari och februari!

 1. SNF är en förvirrad och hopplös organisation, privata skogs ägandet är knappast problemet, tvärtom, det är de statliga ”kollektiva” allmänningarna som är skövlade, styrda av det genomruttna SLU och den lika genomruttna skogsstyrelsen med anor från statsterrorns Gustav Vasa. Bäst skötta är de ärligt ÄGDA privata skogarna, den som levt och verkat i skogen vet det. Men SNF består mest av stadsbor som aldrig besökt naturen utanför tullarna.
  Kvicksilvret i vår fisk kommer av det allmänt ägda statliga skogsbruket först och främst. Domänverket (Sveaskog), Eurpas största och världens vidrigaste skogsbolag, den värsta skövlaren av dom alla. Med staten och rättsväsendet i ryggen blir dom givetvis brutalare än vanliga skövlarbolag som riskerar problem med rättsväsendet, såna småsaker berör inte Domänverket.
  Ägandet är personligt under den tid du äger en fastighet, och under den tiden har du lagar och förordningar att rätta dig efter, som i samhället i övrigt.
  Skogsmark som ej är skyddad kommer förr eller senare att föryngringshuggas, märk ordet, och ny skog växer upp för att en ny dag föryngringshuggas. Det är inget märkvärdigt i det!!

  Alla naturresurser går ut på att man ”manipulerar” nånting. Det gäller både jordbruk, skogsbruk, trädgårdsnäring, husdjursskötsel, rennäring, fiske, gruvdrift, bostadsbyggande, vägbyggnad, osv. Hela jordens historia har gått ut på att olika sätt har manipulerat den miljö vi lever i, väder manipulerar, djuren själva manipulerar för att kunna leva drägligare. Växter och skogen är inget undantag de manipulerar varann. Även ditt brukande av din skog innebär att staten och du manipulerar naturen. SNF manipulerar med sina extremåsikter, mm.
  Det är helt rätt att fler var sysselsatta i skogsbruket på 1950-talet, på samma sätt som fler var sysselsatta i jordbruket, och i industrin, osv. I takt med att allt fler vill ha högre levnadsstandard så stiger kostnaderna för arbetskraften och då måste man på olika sätt rationalisera och mekanisera. Det gäller både industrin, jordbruket, skogsbruket, osv.

  • Hej Skogsmannen!

   Tack så mycket för ditt inlägg!
   Får börja med att be om ursäkt att du fått vänta på svar. Naturskyddsföreningen (SNF) är en ideell förening och i vår krets här i Skellefteå är vi enbart ett fåtal personer som engagerar oss aktivt i föreningen. Ibland har vi lite för mycket på agendan för att hinna med allt.

   Så tråkigt att du ser på oss som en förvirrad och hopplös organisation som manipulerar med extremåsikter. Det är väl inte omöjligt att det finns personer inom SNF som aldrig varit utanför tullarna, men alla de som jag känner till som är engagerad inom SNF är trogna naturmänniskor och vi här uppe i Skellefteå har väl knappt varit innanför tullarna.

   Kan inte tala för andra inom SNF, men jag kan erkänna att jag ofta känner mig förvirrad och att det känns hopplöst när jag ser hur vår natur förstörs. Det var just av den anledningen att jag började engagera mig i SNF. Av den anledningen satte jag mig även på skolbänken igen och utbildade mig till biolog. Kan inte påstå att jag känner mig tryggare med mer kunskap om hur våra ekosystem fungerar.

   Om jag förstår dig rätt så är du frustrerad över hur de Svenska skogarna skövlats, att SLU och skogsstyrelsen styr detta skövlande, att Sveaskog är bolaget som ligger bakom skövlandet och att det är deras fel att det läcker ut kvicksilver i våra vattendrag, men att det är de privata ägarna som får skulden?

   Du ser dock inget problem med att skogsmark som ej är skyddad förr eller senare kommer att föryngringshuggas, för det växer ju upp en ny skog som kan föryngringshuggas igen. Där kan jag tyvärr inte hålla med dig. Att vi bedriver ett skogsbruk har jag inget emot. Det är en viktig näring för Sverige och skogen kan säkert tåla att en stor del brukas. Det skogsbruk som bedrivs i dag anser jag dock vara allt för omfattande. Naturliga skogar som utvecklats utifrån de förutsättningar som finns på varje unikt ställe, kalavverkas och ersätts med monokulturer av tall eller gran. Dessa plantager ger tyvärr inte förutsättningar för att de organismer som är beroende av naturliga skogar kan överleva. I dag är det nästan 2300 skogslevande arter hotade, varav fler än 1800 är helt beroende av skog. Ska vi bedriva ett skogsbruk som inte ser till att dessa arter kan överleva i den brukade skogen så måste vi avsätta stora arealer. I dag är endast 3,6 % av den produktiva skogsmarken formellt skyddat. Om vi ska fortsätta med dagens kalhyggesbruk så måste vi skydda betydligt större arealer än vi gör i dag. Det är väl känt att biologisk mångfald är avgörande för fungerande ekosystem och frågan är hur många arter tål vi att förlora och vad kommer att hända när vi utrotat en art för mycket. Vilka arter tål vi att förlora och vilka arter har mindre betydelse?

   Inom SNF engagerar vi oss i många frågor som rör natur och miljö. Skog råkar vara en fråga som flera av oss i Skelleftekretsen engagerar oss i. Vi försöker engagera oss och påverka på det vis vi kan i kommunen. Det gör vi genom att lokalisera skyddsvärda skogar som vi rapporterar in till Skogsstyrelsen. Vi arrangerar även en del utflykter och håller en del kurser var vi bland annat lär ut kunskap om skyddsvärda skogar.

   Om du vill engagera dig i vårt arbete så är du välkommen att höra av dig. Varför inte börja med att följa med på en av våra utflykter. I morgon har vi en fågelutflykt och på söndag åker vi ut till kusten var vi vandrar genom landhöjningsskog, skådar efter fåglar och ser på vandrande fiskar. Titta i kalendern på hemsidan (https://skelleftea.naturskyddsforeningen.se/) för mer information om utflykterna.

   Med vänlig hälsning
   Lill Eilertsen
   Naturskyddsföreningen Skellefteå

 2. Naturskyddsföreningen lever inte som dom lär när dom med sina egna skogar där är det kalhyggen som gäller…
  SNF blir ställda inför verklighetens faktum, dvs driftskostnader och andra utgifter trots att dom fått skogsfastigheter gratis…….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.