Finfrämmande i velomobil

Urpo visar velomobilen för nyfikna på torget.

Urpo visar velomobilen för nyfikna på torget.

Igår, tisdag 26/8, fick Skellefteå fint besök när Urpo Taskinen cyklade förbi med sin nya velomobil. Det är en cykel på tre hjul med kaross där du sitter och cyklar. Karossen minskar luftmotståndet och skyddar mot regn, vilket gör det lätt att cykla längre sträckor. Sen i maj har Urpo färdats 600 mil och det utan fossila bränslen!

Urpo är på tjänsteresa som länskanslist för Naturskyddsföreningen Norrbotten och tog en avstickare till Skellefteå mellan möten i Arjeplog och Boden. Vi fick till en intervju med Norran och improviserade en uppvisning av velomobilen på torget. Var vi än stannade kom det fram folk som ville titta närmare och fråga om underverket.

Många ville vara testpiloter

Många ville vara testpiloter.

Det var många som provade på att köra velomobilen. Att komma i och ur är lite som att ta sig upp och ner i en kajak men utan risken att slå runt. Sen att cykla, svänga och bromsa är lätt. Ingen av oss som prövade hade några problem. Det svåraste var att få folk att sluta cykla och lämna över till en ny testpilot.

Velomobiler är fortfarande ovanliga men är ett vettigt alternativ till både korta och långa transporter. Med en hastighet på 30 km/h tar du dig 2 mil på 40 minuter så både arbetspendling och utflykter i kommunen blir en enkel sak. Samtidigt som både hälsan och miljön gagnas.

/Nils Viklund

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.