Vi hittade salamandrar 28 maj

salamander-640

På onsdagskvällen for ett gäng groddjursentusiaster till Ursviken för att inventera mindre vattensalamander.  Resultatet var lyckat med 5 observerade salamandrar och en ny fyndplats i anslutning till en tidigare känd lokal. Vi undersökte ytterligare ett par liknande vatten i närheten utan att hitta några salamandrar så de väljer troligtvis sina lekplatser med omsorg. Totalt har vi hittat fem lekplatser i år.

salamandergruppDet var en fin afton med sol och fågerlsång. Förutom vattenödlorna såg vi även padda, skräddarspindel och gulbrämad dykare. Kvällen avslutades med en inventering av ett tips i Klutmark men där kammade vi noll. Har du tips på platser med vattensalamander så hör gärna av dig till Nils Viklund, 0727 43 22 55.

Den mindre vattensalamandern är ett av fyra groddjur vi har i Skelleftetrakten och kanske det minst kända. Den leker nu i maj-juni i fiskfria vatten som inte behöver vara mer än pölar med stöveldjupt vatten. Resten av året lever de vuxna djuren på land medan ynglen utvecklas under sommaren i vattnet ungefär som grodyngel.

I år är det Grodans år – Naturskyddsföreningen i samarbete med Artdatabanken SLU och Faunaväkteriet uppmärksammar och inventerar våra amfibier. Här i Skellefteå letar vi efter den mindre vattensalamandern eftersom nordgränsen för utbredningen går här i våra trakter och för att salamanderns lekvatten ofta är små och lätt förbisedda vid skogsbruk och utbyggnad.

Om du känner till någon plats med salamander förutom i Ursviken så får du gärna kontakta Nils Viklund. Vill du själv rapportera groddjur till Artdatabanken så kan du skaffa ett konto på Artportalen eller ladda ner grodappen (Android respektive iPhone). Ännu enklare är att rapportera groddjur på väg.

inre-ursviken-sal1-hane

Dela

Kommentera

One thought on “Vi hittade salamandrar 28 maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.