Finskt kärnkraftverk i Pyhäjoki?

Många intresserade och även finska YLE var på plats.

Många intresserade och även finska YLE var på plats.

Det vill vi ju inte ha, 15 mil bort och i innersta delen av Östersjön. Dessutom har projektägaren, Fennovoima, tagit in det ryska statliga företaget Rosatom som stor delägare. Dagens Nyheter hade 17 mars som förstasidesrubrik:

”Världen väntar på Putins nästa drag”

och syftade förstås på utvecklingen i Ukraina.

Nu när Putin visar sitt oberäkneliga ansikte i Ukraina, så är det ännu mindre lockande att se ett ryskt företag som delägare och teknikleverantör tvärs över Bottenviken.

Fennovoima i Luleå

Igår (måndag) bjöd Naturvårdsverket tillsammans med Fennovoima och finska näringsdepartementet (se bilden) in myndigheter, organisationer och privatpersoner till en information och frågestund i Luleå om Pyhäjokiprojektet. De flesta svenska kommuner runt Bottenviken säger NEJ!

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken och Naturskyddföreningarna från Västerbotten och Norrbotten var där. Situationen var ganska bisarr, eftersom vi inte vill ha kärnkraftsverket alls, men diskussionen bara tilläts gälla den utredning Fennovoima presenterade. Den är ju en del av planen för att just bygga kraftverket. Och i utredningen ingick varken slutförvar av avfall eller rivning av anläggningen när den tjänat ut.

Finska staten vill minska sitt beroende av stenkol och importerad el, man har nästan ingen vattenkraft, men deras satsning på förnybara energikällor är värd respekt istället för krutdurken kärnkraft.

Enligt den så kallade Esbo-konventionen har vem som helst i Sverige rätt att yttra sig om projektet. Det ska ske skriftligt till Naturvårdsverket i Stockholm senast 24 april 2014.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.