Frö såddes på årsmötet

Marlene Lundström med "Lizzies lökar". Foto: Kristin Allebrink

Marlene Lundström med ”Lizzies lökar”. Foto: Kristin Allebrink

– Helst vill jag känna till lökens historia när jag ska odla den. Det sa Marlene Lundström från Burträsk när hon berättade om sitt arbete med att värna gamla köksväxter vid Naturskyddsföreningens årsmöte på Nordanå den 13 mars. Hon odlar dem vid nybygget Rismyrliden, bl a den lök hon kallar Lizzies lökar (bilden) och som har en nära 100-årig historia.

Marlene Lundström ryckte in istället för Ann Berg, som skulle ha talat om Permakultur, men som blivit sjuk. Nu fick deltagarna istället se och känna på en del av de potatisar, ärtor och lök som Marlene vårdar sig om. Hon sådde helt klart ett frö hos deltagarna när det gäller värdet av att bibehålla gamla köksväxter. De kan bära genetiskt värdefulla egenskaper som har avlats bort i det moderna sortimentet. Hon vill gärna komma i kontakt med den som har äldre frö eller knölar, från de nordligaste länen, de behöver inte vara hundraåriga.
Marlene inbjöd alla att komma till Rismyrliden i sommar och manade även till besök vid Kulturbotan i Lycksele som arbetar i större skala med insamling och odling av äldre växter. Den som vill komma i kontakt med Marlene kan mejla info@rismyrliden.se.

Intresse för fröbyte. Foto: Kristin Allebrink.

Intresse för fröbyte. Foto: Kristin Allebrink.

Årsmötet valde om Barbro Viklund som ordförande. Nyvalda blev Shirly Holmberg och Per-Gösta Holmlund. Omval blev det även av Kristin Allebrink, Peter Lugnegård, Ingegerd Saarinen, Anna-Lena Lindqvist, Barbro Holm, Lill Eilertsen, Karin Markgren.  Mötesordförande var Nils Viklund.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.