– Vi tar resurser från våra barn när vi ignorerar klimatutveckligen. De som är födda på 2000-talet kommer aldrig att uppleva samma lugna klimat som vi äldre. Det sa meteorologen Pär Holmgren vid ett föredrag i Skellefteå 21 mars.
– Kanske borde de unga få rösträtt tidigare för att påverka den besvärliga värld vi lämnar åt dem, framkastade han.
Pär Holmgren har länge engagerat sig för klimatfrågor och är numera naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han hoppas på snabbare insatser över hela världen.
– I Sverige blir det varmare och torrare med mer stormar och skyfall. Sydeuropa och Afrika kommer att drabbas av svår torka och allt fler kommer att tvingas fly undan klimatets påverkan. Vi borde redan nu diskutera hur den sociala och ekonomiska utvecklingen ska hanteras, menade Pär Holmgren. Han tycker att alltför lite har gjorts för att stoppa användningen av fossila bränslen.
– Vi kan inte fortsätta köra bil som idag även om vi går in för el och biobränslen. Det måste bli mera kollektivt, mer tåg, mindre flyg. Vi måste sikta in oss på andra nöjen än att resa t ex att skaffa oss mera fri tid och att umgås.Vi här borde halvera vårt köttätande, men vi kan däremot öka produktionen av kött i landet.
Många tror att nya tekniska lösningar ska klara av problemen, men det tror inte Pär Holmgren. Visst kan det komma mycket nytt, men inte så snabbt som klimatfärändringarna drabbar oss, anser han.
Ett 100-tal personer lyssnade på föredraget som ordnats av Skellefteå kommun. I diskussionen kom också rättviseaspekter upp. Vi svenskar handlar billiga kläder och mat utan att tänka på villkoren för dem som producerat och hur deras miljö påverkas. Kommunen vill gå i bättre riktning och arbetar numera för rättvisemärkta produkter.
– Vi i Sverige är bland de 10 värsta i världen när det gäller att nyttja jordens resurser. Vi lever som om det fanns fyra jordklot att ta av. Helt ohållbart. Vi kanske borde sänka rösträttsåldern så att de unga generationerna får mer att säga till om, framkastade Pär Holmgren. Idag tar vi resurser ifrån dem. Barbro Viklund
Kommentera