Skellefteå Naturskyddsförening har delat ut ett pris till en skogsägare som man anser gjort ovanligt stora naturvårdande insatser för sin skog. Föreningen hoppas att andra ska inspireras av hans goda exempel.
Det är Per Anders Öhmark, Bodan, Lövånger som fått priset vid en ceremoni den 9e januari. Han har under många år arbetat för att bevara värdefull skog och har nu tecknat ett omfattande naturvårdsavtal med Skogsstyrelsen som innebär att han får ersättning för att inte avverka skyddsvärd skog.
– Jag har länge engagerat mig i skogen. Att göra ett naturvårdsavtal ser jag som ett bra sätt att lämna vidare till kommande generationer. Att jag nu blivit uppmärksammad av Naturskyddsföreningen är ju extra roligt, säger Per Anders Öhmark.
En av initiativtagarna till priset är Patrik Nygren som under många år inventerat skog på föreningens uppdrag.
– Jag tycker att han är ett föredöme för andra skogsägare och hoppas att priset ska inspirera andra till att göra liknande insatser, säger Patrik Nygren.
Vi har fått en kommentar som är för lång och den är svår att korta ner. Jag har sökt skribenten, men mailadressen fungerar inte. Därför återger jag delar av början på kommentaren och hoppas skribenten återkommer. (webredaktören) Författare: Skogs konsult
Kommentar:
Det har aldrig tidigare funnits så lite gammelskog i Sverige som idag, skriver föreningen Skydda Skogen på sin webbplats (alltså inte på denna webbplats/webred:s kommentar).
”Men i den nyutgivna boken ”Växer blåbär i skogen?”, redigerad av Carina Gerken Christiansen, punkteras den föreställningen effektivt.
Här intervjuas Clas Tollin, docent i agrarhistoria på SLU och specialiserad på sydsvenskt jord- och skogsbruk. I bebodda trakter fanns förr inte det täcke av gammelskog som dagens miljövänner vill hävda:
– Det fanns ungskog men inte den gammelskogen som ofta förs fram, säger han.
Undantag fanns förstås. Det handlar om de stora skogar som skiljer bygder åt; Kolmården, Tiveden och Ödmården, liksom om delar av Norrland.
….” (här fortsätter kommentaren, tyvärr utan att visa vad som är fel i artikeln/webred)