Kallak/Gállok – katastrof på väg?

Ett besked om gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk kommer inom den närmaste tiden. Från Naturskyddsföreningen i Skellefteå ifrågasätter vi starkt projektet som drivs av Beowulf Mining. Det finns risk att företaget går i konkurs och efterlämnar svåra skador i naturen som skattebetalarna får betala. Det är ju en av bristerna i vår gruvlagstiftning. OBS länkarna sist i inlägget.

En gruvbrytning i Gallac/Kallak får svåra konsekvenser för rennäring, jakt och fiske, men naturligtvis även för friluftslivet för alla i området. Länsstyrelsen i Norrbotten har sagt nej. FN-organet UNESCO anser att gruvan hotar världsarvet Laponia. Människorättsorganisationer pekar på att gruvan strider mot samernas rättigheter. Fridays For Future har agerat bl a genom att Greta varit i Jokkmokk. Hon kallar Beowulfs projekt nykolonialism. Det sker en samisk mobilisering i frågan. Biskopar har agerat och uttalat sig i Sameradion

Det är oklart vad malmen (järnmalm) ska användas till. Enligt DN svävar Beowulf Mining på målet om vad malmen, järnmalm, ska användas till, export eller för svensk fossilfri ståltillverkning via Hybrit. Malmen kommer fram i pulverform och behöver pelleteras för att nyttjas fossilfritt. Pelletering är dok inte planerad. Beowulf Mining påstår utan grund att de bidrar till den gröna omställningen. Driften ska bara pågå i 14 år, ett mycket kortsiktigt projekt även för att var en gruva.

”Det saknas ordentlig kontroll av projektets lönsamhet” enligt en kompetent bedömare som DN konsulterat. – Det kan alltså mycket väl bli en flopp där staten och samerna får stå för notan vid återställningen.

Kolla även här

https://www.svt.se/nyheter/sapmi/greta-thunberg-vi-kan-inte-radda-naturen-genom-att-forstora

och här. Biskop Åsa Nyström har pratat på Sameradion

https://sverigesradio.se/artikel/biskopen-berattar-att-engagemang-mot-gruvan-i-gallok-ar-valgrundat

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.