Wokade nässlor

Bild: Wikimedia Commons Júlio Reis CC BY-SA 3.0

Bild: Wikimedia Commons Júlio Reis CC BY-SA 3.0

Nässlor är en oerhört nyttig grönsak, och gratis. Om man inte har egna tillgångar kan man leta i skogsbryn och gamla betesmarker. Det är inte bara de allra första nässelskotten som går att äta. Om man har en liten nässelsamling kan man klippa den då och då, och därigenom ständigt ha nya skott att skörda.

Nässlor kan användas till samma rätter som spenat, men också ätas wokade. Man plockar ca 5 cm långa nässelskott, hettar upp olja i en panna och wokar skotten snabbt.  Lite salt på och man har en krispig, smakrik grönsak som kan serveras till mycket. Ett förslag är att breda mjukost på ljusugnsbröd och strö wokade nässlor över. Om mjukosten kryddas med vitlök, peppar och salt får man en häftig smörgås.

Ett annat gott ogräs är svinmålla, kallad ”döingstövel” i våra trakter. Den växer ofta i trädgårdslandets öppna jord. Man skördar ca 5 cm av toppen innan den har hunnit få sina blommor. Skotten kan förvällas och användas till gratäng eller paj. Svinmålla smakar mera än spenat.

/Barbro Viklund

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.